onsdag 6 mars 2013

Under ytan...

Hälsa förr och nu.
Tänkte rekommendera en utställning som jag såg i morse när jag var på en pressvisning på Hallwylska museet. Under Ytan...om det onämnbara vid sekelskiftet 1900 är namnet på utställningen och här visas det som döljde sig under den ordnade och välklädda fasaden som vi möter i porträttmålningar och fotografier av borgliga kvinnor, män och familjer kring sekelskiftet 1900. Allt från korsetter och livstycken som formade kvinnors och mäns kroppar till allt som rådde kring kropp, nakenhet, kön och sexualitet på den tiden. Se den, du får se spännande historia om våra förfäders "hemligare" sidor och du kommer garanterat tycka att det är skönt att korsetterna har försvunnit och vi nu slipper demorerade kroppar!

Korsetter


Så här kunde det gå om man hade korsett

Grossessgördel, ja man slapp korsett under graviditeten i alla fall

Grossessgördel och amningsbysthållare

Trodde du att det var ett modernt påhitt med utfyllnad i BHn så trodde du fel, här en med halm

Krinolin för rätt styk på klänningen

Stoppdukar, eller menstruationsskydd i virkade av tjockt bomullsgarn

 Grooming för män på den tiden

Induktionsapparater, som rekommenderades mot nervösa besvär. Patienten skulle hålla i handtagen som vibrerade, man trodde att vibreringar mildrade just nervösa besvär!
 Foto: Annette Eriksson, annettesbeautybox

Inga kommentarer:

Nattarbete

Under natten känns det skönt med en riktigt bra nattkräm, en kräm som gör sitt bästa för att jag ska vakna morgonen efter med en tipp topp h...