tisdag 4 december 2012

Vad betyder allt - litet hudlexikon


Det är inte lätt att vara konsument. För hur många gånger har jag inte stått och läst på innehållsförteckningen och undrat vad jag precis läste. Ja vad betyder det att hudkrämen innehåller AHA-syror, Ceramider, Kollagen mm. Ja vad gör alla superingredienserna för nytta och vad är dom bra för? Här en lista med några vanligt förekommande ingredienser i våra hudprodukter.

A-vitamin - A-vitamin stimulera cellförnyelsen med gynnsam effekt på t.ex. acne, fina linjer, torrhet och strävhet. Retinol, ursolic acid och oleanolic är några A-vitaminämnen.

AHA - Alfa Hydroxid Acid, Aha-behandling, eller kemisk peeling är ett samlingsnamn för en mängd aha-syror av varierande styrka. Samtliga går ut på att föryngra och släta ut huden genom att göra sig av med hudceller och plocka upp fukt. På senare tid har det dock varnats för AHA-syror som kan vara allergiframkallande och i för hög dos kan ge frätskador.

Antioxidanter - finns i bland annat A-, C- och E-vitamin och skyddar mot fria radikaler, som tillhör de största bovarna i hudens åldrande.

BHA - Beta Hydroxid Acid, en syra som fungerar ungefär som AHA-syrorna men är varsammare mot huden. Vanligaste BHA-syran i hudprodukter är Salicylsyra.

Ceramider - fetter som binder fukt i huden. Som cementet som håller ihop tegelstenarna i en mur. Ceramider är svårt att framställa på syntetisk väg så när det tillsätts i krämer kommer det från djur och växter.

Epi-genetik - studerandet av hur olika faktorer påverkar våra gener, till exempel hudens åldrande.

E-vitamin - effektiv antioxidant som hjälper huden att ta upp fukt och förhindrar att fukten försvinner.

Folsyra - vattenlöslig vitamin som verkar aktivt reparerande, finns naturligt i huden.

Fria radikaler - finns naturligt i kroppen, men bidrar i stora mängder till att huden åldras. Ju mer hälsosamt du lever, desto mindre farliga blir radikalerna som finns i kroppen. Antioxidanter är vapnet.

Fytoöstrogen - har en antioxidantisk effekt och finns bl.a. i ginseng, sojabönor, solrosfrön, linfrön och råg. Krämer med Fytoöstrogen hjälper huden att återfå sin fasthet.

Glykolsyra - sockerrelaterade molekyler som hjälper celler att prestera bättre. Glykolsyran ger kroppens egen hyaluronsyra, som binder fukt, en extra skjuts och rekommenderas därför till torr hud.

Hyaluronsyra - finns naturligt i huden är ett slags gel med elastiska och stötdämpande egenskaper och fungerar som smörjmedel. Hyaluronsyra klarar av att hålla tusen gånger sin vikt i vatten och har förmåga att bevara fukten i huden.

Koenzym Q10 - en antioxidant som finns naturligt i kroppen som sägs stimulera cellproduktionen och därmed ger fastare hud och mindre rynkor.

Kollagen - binder vatten och ser till att huden håller sig fast. Konstgjort kollagen imiterar hudens eget, problemet är att få molekylstorleken så pass liten att kollagenet kan tränga ner i huden.

Lipider - fettceller som fyller upp området mellan hudcellerna i överhuden och skapar en skyddande barriär. I hudkrämer används den främst till att bevara fukten i huden.

Liposomer – små transportsäckar som exempelvis kan vara fyllda med fukt, vitaminer eller mineraler. Liposomer har en form som huden känner igen och kan därför absorberas av huden.

Retinol - extra effektivt A-vitamin som hjälper huden till återbildning.

Tretinoin - A-vitaminsyra som kan reducera rynkor genom att tränga ner i underhuden och snabbar på cellomsättningen och sätter fart på kollagenet. Krämer med Tretinoin är receptbelagda och använd främst vid allvarliga problem med akne, svårt solskadad hud och rosacea.

Inga kommentarer:

Nattarbete

Under natten känns det skönt med en riktigt bra nattkräm, en kräm som gör sitt bästa för att jag ska vakna morgonen efter med en tipp topp h...